Šta je plivajući zamajac i kako prepoznati kvar na kvačilu? 

Kvar na kvačilu i zamajcu kvačila predstavlja noćnu moru za svakog vozača.
Svako ko je imao ovo nezgodno iskustvo, zna koliki problem može biti kada „propadne kvačilo“, mjenjač ne mijenja brzine ili dajete gas, a auto se ne kreće.
Ovaj kvar vam se može desiti bilo gdje, na planini, navečer na putu ili jednostavno u gradskoj gužvi kada se vraćate s posla.

Šta je plivajući zamajac?

Plivajući zamajac (zamajac duple mase ili varijabilni) predstavlja pionirski poduhvat Sachsa i LuK-a sa početka 90tih godina prošlog vijeka kada su kreirali zamajac za automobil koji upija i ne prenosi vibracije mjenjača na druge dijelove automobila, te na taj način štedi prije svega motor, ali i druge dijelove od oštećenja.

Koji set kvačila i zamajac odabrati? 

Kada govorimo o proizvođačima kvačila i zamajaca, lideri na tržištu su bez premca svakako LuK, Sachs, Valeo i Exedy kvačila koji pokrivaju preko 90% svjetskog tržišta ugradnje u novim automobilima.
U većini novih automobila proizvedenih u Evropi se nalaze LuK, Sachs ili Valeo kvačila dok na tržištu Japanskih i Američkih automobila prednjači Exedy. Jedan od ovih proizvođaća je uvijek siguran izbor.